19 Haziran 2015 Cuma

KAFA KARIŞTIRAN KELİMELER… Rasim ÖZDENÖREN;




Kelimelerle söyleşiriz, kelimelerle eyleşiriz, kelimelerle bilişiriz, kelimelerle savaşırız, kelimelerle barışırız, kelimelerle severiz, kelimelerle nefret ederiz, kafamız kelimelerle karışır, kelimelerle durulur zihnimiz, fikrimizi kelimelerle ifade ederiz, büyüdüğümüzü kelimelerle anlatırız, kelimelerle tartışırız, kelimelerle kırarız, kelimelerle onarırız, hasılı kelimeler hayatımızın her anında yanımızdadır.

Günlük hayatta çok sık kullandığımız  birçok kelime ve kavramın mahiyetini yani hangi şartların ve kültürün ürünü olduğunu bilmiyoruz. Fikrimizi ortaya koyarken mahiyetini bilmediğimiz kavramlarla konuşma durumunda kaldığımız zamanlarda anlaşılamama durumunu yaşayabiliyoruz. Bu durumdan çıkmanın yolu, evvela kendi kavram dünyamızın farkında olmaktan ardından dışarıdan gelen kavramların hangi kültürün ürünü olduğunu hangi tarihsel şartlar içinde ortaya çıktığını bilmekten geçiyor.

Batıdan aldığımız kavramların içlerini de batıdan alamamamızdan tutun fikirlerin reklam edilmesi adına yontulan bazı kavramlara kadar hangi kavramlar neden anlamını kaybetmiş veya hangi kelimelere taşıyamayacağı yükler yüklenmiş hepsini tam da olması gereken basitlikte ve nitelikte anlatmış Rasim ÖZDENÖREN.

Müslüman'ın "düşünsel duruş"unda iskeleti de müslüman kavramlar oluşturuyor Sayın ÖZDENÖREN’e göre. "Kavramların mihverinden sapması konusunun insanın kültürel kimliğiyle yakın bağlantı halinde olduğu gözlemlenecektir" diyerek ifade ediyor bu durumu, kitabında. Belki de o yüzden, sandığımız kadar masum olmayan, "hümanizm, rasyonalizm, pozitivizm" kelimelerini teşhir masasına yatırmış önce. Sonra yine boyundan büyük mana ve vazifeler yüklediğimiz "bilimin nesnelliği" veya "erdem" gibi kavramların zannettiğimiz gibi mutlak doğruların taşıyıcısı olmadığını anlatıyor usta bir dille.
Tüm bunları da yavan bir gözlemin ifadesi olarak değil "kendimiz"ce düşünmeyi tesis etme çabası olarak sunuyor. Yani tasvir ettiği düşünsel problemlerin reçetesini anında vermeyi ihmal etmiyor. Bu sebeple birbirinden değerli tespitler kitapta kendilerine geniş yer buluyor.

İz Yayıncılıktan çıkan kitap 183 Sayfa



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder